Menthol kristallen: de chemische eigenschappen

Menthol kristallen worden gemaakt van de sterk naar munt ruikende stof menthol. Menthol is een organische verbinding die voorkomt in kristalvorm en in poedervorm. In de natuur komt menthol vooral voor in planten en pepermuntolie. Menthol kan synthetisch worden gecreëerd of uit planten worden geëxtraheerd. Ongeveer een kwart van de 13.600 ton menthol die wereldwijd per jaar word geproduceerd is synthetische menthol. Uit onderzoek blijkt dat het synthetisch produceren van menthol beter is voor het milieu dan het verkrijgen van natuurlijke menthol. Wel is synthetische menthol over het algemeen nog duurder.

Alhoewel mentholkristallen nooit 100% zuiver is, zijn de meeste verkochte kristallen toch al snel 99,9% zuiver. De laatste 0,01%
zijn onschadelijke onzuiverheden die in de stof terecht komen of achterblijven bij productie hiervan. De stof menthol is niet giftig, mits in normale hoeveelheden gebruikt.

De stof kan irriterend werken op de huid en de ogen. Het word aangeraden om het dagelijks gebruik van menthol te beperken. De LD50 word geschat op 192 mg per kilo lichaamsgewicht.

Voor nog specifiekere informatie over molecuulmodellen en structuurformule's van  menthol kristallen verwijzen wij graag naar de wiki pagina over menthol.

Error fetching: cURL error 28: Operation timed out after 2002 milliseconds with 0 bytes received